Výlet, po kterém jsme se dlouho olizovali

16.03.2017

Přestože po návštěvě čokoládovny nebudete moct čokoládu pár dní ani vidět, Zotter si ZARUČENĚ zamilujete


Miluju dobrou čokoládu. Pralinky především. ZOTTER čokoláda to je klasická čokoláda a pralinka v jednom. Pro mě tedy jasná volba.


BodyBello má k čokoládě blízko, a tak se veřejně dělím o naše zážitky z návštěvy rakouské čokoládovny ZOTTER, která leží v přenádherném kopečkovém kraji Dolního Rakouska v městečku Riegersburg.

Cestou z prázdnin

Na samostatný výlet z Brna je to trochu z ruky - cca 300 km, tj. celkem okolo 3,5 hodiny. Ale jestli se budete vracet třeba z alpské lyžovačky, doporučuju naplánovat si zastávku v Zotteru s exkurzí v čokoládovně a obědem v místní "jedlé zoo".

Vstupné a otevírací doba

Běžná (i když tento výraz není právě na místě) exkurze, kterou jsme absolvovali my (2 dospělí a 2 děti), kde je k ochutnání na 100 různých čokolád, trvá asi 90 minut. Říká se jí Choco Tour a začíná každou hodinu. Pro jistotu si na stránkách ZOTTERu prověřte, jestli mají na dostatek volných míst. My jsme šli na blint a měli štěstí. V březnu, ve všední den dopoledne nás bylo na prohlídce asi 15.

Vstupenky jsou podle věku:...

  • Děti 4-5 let 4.90€
  • Děti 6-10 let 9.90 €
  • Náctiletí 11-17 let 12.90 €
  • Dospělí 15.90 €

... a otevírací doba je vstřícná:

  • Po - Pá 9.00 - 20.00 (květen - říjen)
  • Po - Pá 9.00 - 19.00 (listopad - duben)

Lžička, jak na asijskou polívku

Na uvítanou dostanete lžičku, nezbytnou součást interaktivní (myšleno požírací) prohlídky. Tento keramický příbor hojně využijete na ochutnávání všemožných i na první pohled nemožných příchutí. Nechápu, jak to dělají, že zdánlivě normální chutě dají dohromady tak, že vznikne božská mana. A hned tolikrát a v takové koncentraci.

O červy se nervi!

I kdyby tato věta rozkazovací, byla přací, stejně se tu červů dotkne málokdo. Atrakce "ochutnávka červů s čokoládou" je umístěná hned u pokladny. Jediný, kdo dal z naší skupiny tento protein budoucnosti do pusy, jsem byla já.

Kdo červy ještě nevyzkoušel, bude mile překvapen. Kam se hrabou čipsy a oříšky. Jeden ze dvou druhů, co tu mají v nabídce, jsou larvy potemníka stájového (Alphitobius diaperinus).

Audioprůvodce v češtině!

Na prohlídku jsme si půjčili mluvítko, které vtipně a poeticky komentuje jednotlivá stanoviště jak v továrně tak i v přilehlé "zoo". Udělejte si čas a poslechněte si všechno. Stojí to za to.

Lanovka na podprdy

Majitel čokoládovny Jozef Zotter je obrovský vtipálek, milovník umění a do svého byznysu dává celou svou kreativní duši a často dost ulítlé nápady. A to je i podstata jeho úspěchu. Je prostě JINÝ. I proto patří Zooter mezi deset nejlépe hodnocených výrobců čokolád na světě.

Lanovka na plavky asi nikde na světě není. V Zotteru ano. Exkurze po čokoládovně začíná v projekčním sále s tímto originálním zařízením. V sále se sedí na vycpaných pytlích od kakaa a první, co padne každému do oka, je pohyblivá lanovka s podprsenkami a bikinami. Proč? Protože Zotter!

Na úvodním videu pan Zotter zábavně představí historii podniku. Pravou botu má oranžovou, levou hnědou. Na konci projekce má oranžovou botu na pravé noze.

Hřbitov nápadů

A lanovkou to nekončí. Jozef Zotter srší smyslem vtipem na každém kroku a žádná část areálu není ušetřena.

Mám z toho radost, protože mi to polidšťuje jinak seškrobené Rakušáky. Zotter spolu se Sonnentorem (výrobce čajů) tak ukazují světu, co se stane, když se spojí dobrý podnikatelský záměr, kreativita a smysl pro humor.

V areálu zoo v romantickém hájku jak z ruské bajky, se rozprostírá hřbitov, kde jsou pochované chutě, které se dnes už nevyrábí, protože:

  • některá chuť se nechytla na trhu
  • některá byla moc drahá na výrobu
  • některá se ohrála,
  • jiná podlehla svým názvem ochranné známce, která patřila někomu jinému (crem de la creme)
  • ale všechny si zaslouží místo v historii čokoládovny...

A tak se už nevyrábí čokoláda "párek s hořčicí", "tofu & saké", "jahodovo-humrová", "veltlín zelený s pepřem", nebo "wasabi", která přežila jen 3 týdny.

Každá mrtvá chuť má svůj náhrobní kámen. Jak jinak než ve tvaru zotterovské tabulky čokolády. Ta má mimochodem rozměry 12 x 5,5 cm a váží pouhých (!) 70 gramů. I tak je o dost dražší než jakákoli jiná (a kvalitní) stogramová čokoláda.

Jedlé zoo

Trošku morbidně pojmenovaná farma, kde žijí lamy, kozy, ovce v prostředí, které bychom jim mohli závidět. I když ortodoxní eko-bio-perma-hipster by se možná pozastavil nad solárními panely, mezi kterými pobíhají kozičky.

Jak jsem již psala, v areálu zoo je co pár kroků nainstalovaný reproduktor, který po stisknutí tlačítka spustí v mateřštině edukativně zábavnou formou povídání o tom, co zrovna vidíte. Švestku, šalvěj, či lamu.

Z výběhu rovnou na talíř :-)

A uprostřed pastvin je restaurace. Jak je v Rakousku zvykem, vše je v bio kvalitě, z místních zdrojů. A tak masíčko, co si objednáte, pravděpodobně ještě nedávno běhalo kousek odtud.

Jo, a mulčuje slupkami od bobů. To mě potěšilo nejvíc.

Organic až do Shanghaje

Celá výroba je ekologická a fairtrade. Chvályhodné je, že tyto hodnoty replikuje Zotter do daleké Šanghaje, kde má svou druhou výrobu.

Vyšší kvalita, vyšší cena

Sám pan Zotter osobně vyjednává s pěstiteli kakaa a pečlivě střeží, aby všichni, kteří se na výrobě JEHO čokolády podílí od začátku až do konce, žili v důstojných podmínkách. Kvalitou celého výrobního procesu pak odůvodňuje i vyšší cenu čokolád. Lidé mu věří, čokolády se prodávají.

V roce 2002 vzniká za 18 milionů euro moderní továrna, kde dnes pracuje na 150 zaměstnanců. Dalších 80 vyrábí čokolády v továrně v Šanghaji.

Hravost nezná mezí

A nebyla by to pořádná exkurze, kdyby se na ní nejedla čokoláda. Hodně čokolády. Tekutá, pevná, ovocná, devadesátipětiprocentní, bílá, veganská, s mlékem z ovesných vloček a jestli tam nebyla trávová nebo masová, tak bude příště.

Všechny příchutě jsou povoleny

A díky tomu na jisté čokoládové soutěži (už nevím jaké, ale vážně to říkali) uspěla při slepé ochutnávce Zotterova škvarková příchuť (tu jsem tady neviděla).

V každém degustačním koutku se čokoláda servírovala jiným způsobem. Tu z fontánky, tu na otočné misce, znovu tekutá v automatickém míchači, v "pater nosteru", nebo ve štípačce čokoládových tabulek.

Dokonce se na jednom místě podávala pouze pro děti formou lollipops - aby na ni dospěláci "nedosáhli", byla umístěna níže. Podle všeho jsem to věděla jen já, protože nikdo jiný v tu chvíli výklad překvapivě neposlouchal.

S čokoládou jako s vínem...

Čokoláda se rozpouští při 37-38 stupních Celsia. Rozpuštěná by se měla několikrát v puse promlít, aby se otevřely všechny její chutě. Toto nám řekli na začátku. Pochybuju, že to někdo dělal.

Čokovláček

Tak jako je running sushi, tak v Zotteru na závěr prohlídky jezdí running čoko... Rychlost a zručnost ochutnávače je nutná!

Hbitě kleštičkami nabrat kousek čokošky, vložit do úst, počkat až se rozpustí  a pak už jen čekat na další. Rozdíl je, že na konci nemáte plnou náruč prázdných talířků, které je třeba zaplatit.

V pozadí čokovláčku je vidět do továrny, kde šikovné ručky (většinou) žen zpracovávají většinou tekutou čokoládu, plní ji do forem, přidávají ingredience a zdobí. Teď před velikonocemi vejce se, vejce tam.
s bílým mákem a skořicí, s goji a sezamovým nugátem
s bílým mákem a skořicí, s goji a sezamovým nugátem

"Mami, já tu čokoládu nechci",...

...řekla po dvou dnech Julinka. Ano, poctivě jsme degustovali.

Já jsem se šetřila. A tak jsem si druhý den mohla otevřít tyhle dvě....